Agrega Fiyatları

Agrega; Farklı büyüklükleri bulunan kum, çakıl taşı ve kırma taşların hepsine verilen ortak isimdir. Beton yapabilmek amacıyla kum, çakıl taşı ve kırma taşların bir araya getirilmesi gerekmektedir. Beton elde ederken kullanılan bu maddelerle beraber bağlayıcılık sağlayan bir madde de gerekmektedir. Agreganın özellikleri betonun genel yapısını etkiler. Betonun hacmini ve dayanıklılığını etkilediği için ısısının, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin katkısı büyüktür. Agrega fiyatları özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Beton üretirken agreganın oranı %75 ortalamasındadır. Agreganın kaliteli olması betonda kullanılan çimento miktarını düşürebilen bir etkendir. Bu sebepten betonda kullanılacak olan agrega seçimi çok önemlidir.

Agrega Çeşitleri

  • İnce agrega; Elek çapı 4 mm olan elekten geçebilme özelliği olan kum, çakıl ve kırma taşlara ince agrega denmektedir.
  • İri agrega; Elek çapı 4 mm olan elekten geçemeyen çakıl, kırma taşları iri agrega olarak adlandırılır.
  • Karışık agrega ya da Tüvanan; İri ve ince çakıl, kum, kırma taşlarının hepsine birden karışık agrega ya da tüvanan denilmektedir.

Agreganın Özellikleri

Agrega betonun hammaddesidir ve beton oluşumunda agreganın tüm özellikleri betona geçmektedir. Bu yapısal özellikler betona geçtiğinde kaliteli ve dayanıklı bir beton üretimi gerçekleşmiş olur. Agreganın kalitesi betonun kalitesinde çok etkili olmaktadır. Kullanılan agrega seçimi betonun iyi şekilde üretilmesi için en önemli unsur olarak görülür.

Agrega Üretim Şekilleri

Agreganın üretilmesi için iki farklı yöntem mevcuttur. Doğada bulunan agrega ve sanayide özel olarak ısıl işlem sonucunda üretilen agregadır. Doğal olana ulaşmak bazen zor olabilir. Doğa koşulları elverişli olmadığı durumda özel araçlar ve makinelerle ulaşmak ve agrega olabilecek maddeleri toplamak zahmetli bir süreç haline dönüşebilir. Sanayide yapılan üretimde kullanılabilecek kalitede olmasına rağmen her şeyin doğal olanı daha fazla talep edilmektedir.

  • Birincisi: Doğada kolaylıkla bulunan nehir, dere yatağı, deniz ve çöl gibi tüm doğal yolla meydana gelmiş agrega oluşumlarından elde edilir.
  • İkincisi: Taş ocaklarında konkasör ile kırılıp elek ölçülerine göre sınıflandırılan mıcır a  AGREGA ismi verilir .

Agrega Kullanımı

Agreganın şekli küp ve daire formuna ne kadar yakınsa beton içindeki dağılımı o kadar iyi olur. Agreganın kaliteli olması çimento kullanımına etki edeceği için maliyetleri de düşürmektedir. Kaliteli agrega sayesinde daha az çimentoyla beton yapılır. İnşaat sektöründe maliyetlerin düşük olması çok büyük bir avantaj sağlar. Hem kaliteli hem de düşük maliyetli üretim gerçekleştirmek inşaat firmalarının en büyük hedefidir. Agrega fiyatları da bu ve benzeri birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterir.

Beton Dayanıklılığına Etki Eden Faktörler

  • Agreganın gözenekli yapısı
  • Agreganın sahip olduğu dayanıklılık
  • Agreganın mineralli yapısının oranı
  • Tane şeklinin formu
  • En büyük olan tanenin boyutları
  • Agreganın yüzeyinin temiz olması
  • Yüzeyinin pürüzsüz olması
  • Agreganın elastikiyet durumu
  • Agreganın termik genleşme katsayısının kaç olduğu
  • Agreganın içeriğinde kil bulunup bulunmaması

Belirtilen özellikler dahilinde değerlendirme yapılarak agreganın beton yapısına etkisi belirlenir. Genel olarak olumlu özellikler bulunmaktaysa betonun çevresel koşullara olan dayanıklılığı, beton sertleştikten sonra oluşan aşınma, betonun genel yapısının tüm ağırlıklara karşı koyabilecek güçte olması sağlanmış olur. Bu sayılan özelliklerden az olarak varsa beton kalitesi ve dayanıklılığı için olumlu şeyler söylenemez. İçeriğine göre agrega fiyatları da değişkenlik gösterir.

Agregaya Zarar Verme İhtimali Olan Maddeler

  1. İnce ve yıkanabilir olarak adlandırılan maddeler: Bu maddeler agregaya yapışık halde bulunurlar ve kil, silt, taş unu olarak üç şekilde olabilir. Bu maddelerin agrega içinde bulunma oranı TS 706 da belirlenmiştir. Mevcut orandan fazla olması istenmemektedir. 63 mikronda küçük olan malzemelere ince malzeme denmektedir. İnce agrega için verilen maksimum miktar %3/4, kalın agrega için %0,5/2 arasında olmak zorundadır.
  2. Kökeninde Organik madde olan: Bitki artıkları agrega içinde fazla olarak bulunursa betonun yapısını bozar ve şişme, çatlama gibi durumların oluşmasını sağlar. Bu maddenin oranı bir test ile bulunmaktadır. Testin sonucuna göre bitkinin zararlı olup olmadığı anlaşılır. Sodyum hidroksit çözeltisi içinde toplam 24 saat bekleyen agreganın rengi açık sarı ise renksiz ve zararsız olarak kabul edilir.
  3. Hafif malzemeler: Bu tanım içinde yer alan malzemeler hafif taneler, kömür, linyit gibi maddelerden oluşur. Bu maddenin oranı da TS 706 da %0,5 den fazla olmayacak şekilde diye belirlenmiştir.
  4. Zarar veren diğer maddeler: Betonun sertleşmesini etkiledikleri ve zarar verdikleri için kükürt, alkali, şeker, çözünen tuzlar, nitrat ve halojenler olarak sayılmaktadır.  Tüm bu zararlı maddeler betonun dayanıklı yapısını bozar, sertleşmesine etki eder, çatlaklar oluşmasını sağlar ve betonda parçalanmalara sebebiyet verir. Bu özellikler sebebiyle tüm bu zararlı maddeleri içermeyen agregalar kullanılmalıdır. Tüm testlerden geçerek uygun olan agregalar ile beton üretimine başlanır.

Agrega Çeşitlerinin Betonda Yarattığı Etkiler

Agregalar farklı yapıları sebebiyle kullanıldıkları yere göre tercih edilirler. Agregaların dış yüzeyinin pürüzsüz ve temiz olması, ağırlığı, agreganın şekli betonun yapısına direkt olarak etki etmektedir. Kırma taşlardan elde edilen agrega kullanıldığı zaman beton eğiliminin fazla olması beklenir. Beton eğiliminin fazla olması istendiği yerlerde bu tarz agrega kullanılması gerekmektedir. Agrega ince ve killi bir yapıya sahipse beton dayanıklılığı konusunda sıkıntı yaşanacağı bilinmelidir. Ayrıca agrega gözenekli ve mineralli bir yapıda ise geçirgenliğinin fazla olduğu anlamına gelir. Bu durumda su tutma, donma, ısı değişikliklerinden etkilenme potansiyeli yüksek olur. Sonuç olarak hava değişimleri sırasında betonun parçalanması, dağılması ya da dayanıklılığının azalması meydana gelir.

Agreganın Betona Uygunluğu

  • İçeriğinde deniz kabuğu kırıkları, odun ya da kömür olmamalı
  • Her bir tane sert ve gözeneksiz yapıda olmalı
  • İçinde betona zarar verme özelliği olan maddeler bulunmamalı
  • Çimento ile birleştiğinde olumsuz bir reaksiyon meydana gelmemeli
  • Taneleri basınca dayanıklı olmalı
  • Taneleri aşınmaya dayanıklı olmalı
  • Tane boyutları yayvan özellikte olmamalı

Bu sayılan uygunluk kriterlerini taşıyan agregalar da beton yapımı aşamasında güvenle kullanılmak üzere ayrılırlar.

Agregaların Petrografik Özellikleri

Agregaların petrografik özellikleri denildiğinde içerdikleri mineral yapısından bahsedilmektedir. Bu yapı da üçe ayrılır:

  1. Magmatik; bu taşlar oluşumu sebebiyle boşlukları olmayan ve dayanıklı bir yapıdadır. Magmatik taşların gözenekli oluşumları hafif beton uygulamalarında kullanılmaktadır.
  2. Sedimanter; bu taşlar değişik özelliklere sahiptir. Ama genelde kalker ve dolomit kırma taş olarak tercih edilir ve kullanılır.
  3. Metamorfik; Kil içeriği olan taşlar genelde su çekme özelliği sebebiyle çok tercih edilmemektedir.

Agrega Deneyleri

Agrega işleme tabi tutulmadan önce farklı deneylerden geçerek analizleri yapılmaktadır. Bunlar;

  • Sağlam olma durumunu belirleme deneyi
  • Elek analizi ile agrega belirleme deneyi
  • Yapışma özelliği deneyi
  • Cilalanma özelliği deneyi
  • Yassılık indeksi belirleme deneyi
  • Özgül ağırlığını belirleme deneyi
  • Los Angeles aşınmayla ilgili deney

Agrega Fiyatları Nasıl Belirlenir

Agregaların özelliklerine göre tespit edilip ayrıştırılması, deneylerle içeriğinin ve durumunun belirlenmesi, dayanıklılık için gereken kontroller ve taşın yapısına bakılarak değerlendirme yapılması sayesinde en uygun beton üretimi yapılması sağlanır. Agrega fiyatları da bu yapılan işlemlerin sonucuna göre belirlenir. Fiyat değişkenliğinin sebebi agreganın çok özellikli olan yapısından kaynaklanır. Firmamız için amaç eğime, ısıya, donmaya, aşınmaya, darbelere, nem durumuna, büyüklüklerine, gözenekli yapısına göre en uygun şekilde değerlendirilmenin yapılarak inşaat sektöründe kalite ve maliyet dengesini sağlayacak betonu oluşturmaktır. Bu sayede firmamız inşaat sektöründe en iyi ürün kullanarak dayanıklı beton üretimini sağlar. Temel amacımız betonun her koşulda sağlam kalması için gereken ham maddenin bulunması ve kullanılmasıdır. Firmamızda kullanılan agrega çeşitleri ve özellikleri uzmanlarımız tarafından değerlendirilerek beton yapma aşaması için gereken kriterlere uyumu incelenir.

Agrega Satışı Yaptığımız bölgeler

istanbul’un ilçelerinin tamamında siz değerli müşterilerimiz Bina yıkımı,Hafriyat,Kazı,Dolgu,Mıcır,Stablize ,Taş Tozu ,Agrega ,Drenaj çakılı,Ocak Taşı ,Duvar Taşı ,Şap kumu,Kaba kum,Meriç kumu vb ihtiyaçlarınızda siz değerli müşterilerimizin hizmetinizdeyiz.
Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Kucukcekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu 
İlçelerinde hizmetleriniz için buradayız.